Murens fald. Tyske plakater før og efter 89

Udsnit af Murens fald udstillingsplakat

I 2019 var det 30 år siden, at Berlinmuren og muren mellem Øst- og Vesttyskland faldt. Det markeres
på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By med en udstilling, der gennem plakater sætter fokus på det
tidligere Øst- og Vesttyskland samt på det nye samlede Tyskland efter 1989.

Med plakaterne som katalysator fortælles om de regler og restriktioner, om de idealer og doktriner, der hvilede over Østtyskland fra 1949 til 1989, og om kontrasten til den Vesttyske side, hvor et helt andet liv udfoldede sig. 

Muren stod som det fysiske symbol på den kolde krig, og tilsvarende var den et billede på Sovjetunionens og den kommunistiske østbloks fald, da den blev væltet i 1989. Muren er derfor meget mere end en betonmur – den er et symbol på magtanvendelse, undertrykkelse og frygt. Plakaterne fortæller således også om de mentale mure, og hvordan de indre forsvarsværn blev opbygget og forstærket både i øst og i vest. Gennem plakaterne får vi desuden fortællingen om, hvordan Murens fald i 1989 og Tysklands genforening i 1990 ikke var uden problemer.

Berlinmurens historie og betydning er dyb og omfangsrig. Det er et interessant kapitel i verdenshistorien, som absolut ikke er uvæsentlig i dag, hvor vi i takt med globaliseringen – og i en stærk markering imod den – bygger mure, sætter hegn, og planlægger opførelsen af mure som aldrig før.

Udstillingen er åben for publikum til og med 19. januar 2020.


Er du underviser?

Og kunne du tænke dig at bruge udstillingen i undervisningen? Hent gratis undervisningsmateriale via ULF i Aarhus og læs mere om, hvordan du evt. booker en rundvisning.