Plakater fra Georgien & det georgiske alfabet

I samarbejde med den Georgiske Ambassade i København viser Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By pop-up-udstillingen ”Plakater fra Georgien & det georgiske alfabet”.

Udstillingen, der består af i alt 29 georgiske plakater, markerer 100-års jubilæet for Den Første Demokratiske Republik Georgien.

Gennem plakaterne dykker vi ned i det smukke, antikke georgiske alfabet, der består af tre forskellige skriftsprog: Mrgvlovani, Nuskhuri og Mkhedruli.

Hvert skriftsprog har forskellige kulturelle og sociale funktioner, og de er udviklet over flere århundreder. Både Mrgvlovani og Nuskhuri har traditionelt været kirkens skriftsprog, mens Mkhedruli derimod er skabt som et sekulært skriftsprog uden for kirken. Derfor er Mkhedruli det mest kendte og anvendte georgiske skriftsprog i dag.

De tre skriftsprogs sameksistens i flere århundreder har haft en afgørende betydning for en forenet georgisk kulturel identitet.

Halvdelen af de udstillede plakater fokuserer på de enkelte bogstaver, mens de øvrige plakater er teater- og filmplakater fra det georgiske statsmuseum Art Palace. Filmplakaterne har en helt anden karakter. De er dramatiske og ekspressive og viser det georgiske skriftsprog Mkhedruli anvendt.

Udstillingen kan opleves i Dansk Plakatmuseums udstillingsbygning i Den Gamle By fra 26. april til og med 21. maj 2018.