Folkets flag. Plakater med Dannebrog

I 2019 er det 800 år siden, at Dannebrog ifølge overleveringen faldt ned fra himlen. Det fejres på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By med en udstilling med 137 plakater. De viser i hvilket overraskende stort omfang det danske flag er blevet brugt i plakater af vidt forskellig karakter med patos og nationalfølelse, men også med stor humor og ironisk distance.

Dannebrog betyder meget for den danske befolkning. Allerede fra vi er ganske små, præsenteres vi for flaget – ved fødslen, til dåben/navngivningen, ved fødselsdag og når vi i det hele taget vil vise glæde og har noget at fejre. Flaget er vores allerstærkeste tegn på en fællesnævner, en fælles dansk identitet. Derfor er vi også følsomme i forhold til Dannebrog og bliver følelsesmæssigt ramt, hvis nogen tramper eller spytter på vores flag eller hvis nogen, hvis holdninger vi ikke deler, forsøger at tage patent på flaget. Det er det samme som at slå os midt i ansigtet.

Men hvordan kan det være, at et stykke rødt stof med et hvidt kors på kan betyde så meget for os? Det får man en vis forståelse for, når man hører om den myte, der gjorde vores flag guddommeligt og ser på hvordan brugen af flaget har udviklet sig gennem historien og på, hvor stor en del af vores hverdag i fest, glæde og sorg flaget er blevet. Gennem den mangeårige historie, flaget gemmer på, er det blevet en vigtig udtryksform for os ikke bare som identitetsskaber, men også som et følelsesbetonet barometer. Dannebrog stikker dybt, når man er dansk og det er det, der afspejler sig så klart i plakaterne.

Udstillingen kan opleves til og med 11. august.